Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ας είμαστε λύκοι και όχι πρόβατα


Γιαννης Βασιλακόπουλος

Κάπως το λεγε ένας Ιταλός συγγραφέας, ,  που άφησε το μάταιο τούτο κόσμο, πριν λίγους μήνες εκείνο το Καβαφικό ποίημα, που έγινε με τον καιρό απόφθεγμα, ανθεκτικό στο χρόνο,  με το Ταξίδι και την Ιθάκη,  «Αν μείνεις σε όλη σου τη ζωή κολλημένος, σε έναν τόπο , δίχως να ταξιδέψεις, θα νομίζεις ότι αυτός ο τόπος είναι μόνον δικό σου, ενώ σου έχει δανειστεί», έλεγε συχνά ο Αντώνιο  Ταμπούκι…
Κάπως έτσι θα πρέπει να διαπαιδαγωγούνται και οι Φασίστες.  Οικειοποιούνται  αυθαίρετα κάτι που δεν τους ανήκει κι ύστερα, έτσι απλά, το κακοποιούν, το βιάζουν γιατί νομίζουν ότι  «είναι δικό τους» . Κάπως έτσι δρα ο Τόμσεν και  η συμμορία του. Ως αργυρώνητοι κομιτατζήδες που δεν εκπροσωπεί κανέναν δανειστή και κανέναν εταίρο, αλλά έτσι ωμά και θρασύδειλα, μια κατοχική δύναμη.
Για αυτό ζητούν με θράσος νησιά εκκενωμένα από Ελληνικές ψυχές, όμοια οικόπεδα προς πώληση. Βρίσκουν όμως και τα κάνουν. Διότι δεν πετιέται κανένας από τους ντόπιους οσφιοκάμπτες να τους πεί «Κάντε πίσω ρε… Η Ελλάδα δεν πουλιέται…»  Βρίσκουν και τα κάνουν. Έχουν απέναντι τους βολεμένους για χρόνια στην καρέκλα της εξουσίας και δεν φεύγουν από εκεί.  Γιατί νιώθουν ιδιοκτήτες μαζί και επιβήτορες  αυτής της εξουσίας, βρώμικης και έξωθεν καθοδηγούμενης, την ίδια ώρα.
Τώρα που είναι κοντά η στιγμή της αποκαθήλωσης, ενώ φεύγουν σάπιοι από την γάγγραινα της διαφθοράς, θέλουν να μας αφήσουν μια κοινωνία αποστεωμένη, μια Ελλάδα μικρότερη. Νομίζουν πως θα βάλουν πλάτη οι κοκκινομούρηδες πατρόνοι τους. Αλλά δεν ξέρουν γιατί ουδέποτε διάβασαν ιστορία πως ο προδότης εκτελείται από τους εντολοδόχους τους όταν τελειώσουν τη δουλειά . Γιατί μετά γίνεται άχρηστος  και απολύτως επικίνδυνος.
Κόλλησαν κι αυτοί για  χρόνια στον τόπο της «αυτονόητης» εξουσίας τους,  χωρίς να «ταξιδέψουν» αλλού, στους τόπους της δουλειάς  και της κοινωνίας. Γαλουχήθηκαν σαν φασίστες αν μεταφέρουμε εδώ το ρητό του Ταμπούκι. Και θα μας ήθελαν μια άνοη αγέλη. Ι αυτοί «κατσικοκλέφτες» , ναρκομανείς του εύκολου πλουτισμού, εις βάρος της πατρίδας και της κοινωνίας.
Ας τους διαψεύσουμε. Ας τους αποδείξουμε πως δεν είμαστε πρόβατα αλλά λύκοι…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου