Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ο Μ.Βαρβιτσιώτης για τον Καλλικράτη : Σταματήστε να λέτε ψέματα και αποφασίστε να εργαστείτε προς όφελος αυτών



ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ


ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι γεγονός ότι με την έγκαιρη προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση που σήμερα κάνουμε, προσπαθούμε να τους πούμε ένα πράγμα: Σταματήστε να λέτε ψέματα και αποφασίστε να εργαστείτε προς όφελος αυτών που νομοθετήσατε. Διότι δεν μπορεί αυτό το ψέμα να πάει μακριά, το ψέμα, δηλαδή, ότι σήμερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν επαρκείς πόρους. Σε καμία περίπτωση. Έχουν φορτωθεί αρμοδιότητες. Πάρα πολλοί ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει τη θεσμική τους μετάβαση και την ενσωμάτωση των διαφόρων δήμων που μπήκαν μέσα στο οργανόγραμμά τους. Ακόμα και αυτοί που δεν είναι καλλικρατικοί δεν έχουν καταφέρει να μετασχηματίσουν τις υπηρεσίες τους, ώστε να λειτουργούν σύμφωνα με τις επιταγές του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
Έχουν περικοπεί όλα τα περιφερειακά προγράμματα χρηματοδότησης των δήμων, έχουν φορτωθεί νέες αρμοδιότητες, δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό για να τις εξυπηρετήσουν και ο Υπουργός παρουσιάζει μια πλεονασματική εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται μόνο σε πολύ ωραία όνειρα και σε στοιχεία τα οποία έχουν πολύ μεγάλο βαθμό αισιοδοξίας και προσδοκίας. Θα σας πω το εξής χαρακτηριστικό: Όταν παρουσίασε ο Υπουργός ως πλεονασματικούς τους δήμους της χώρας αυτό που άθροισε ήταν τα προσδοκώμενα έσοδα των δήμων. Όμως, ακόμα και οι νέες διοικήσεις που ανέλαβαν τώρα, έχοντας αν θέλετε μια φιλοδοξία, μια αισιοδοξία, ακόμα και μια άγνοια κινδύνου, ενέγραψαν στους προϋπολογισμούς τους πολύ περισσότερα έσοδα από αυτά τα οποία μπορούν να εκτελέσουν. Είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις και θα σας πω μόνο για το Δήμο της Γλυφάδας, όπου ενεγράφη έσοδο από τέλη στάθμευσης χωρίς να λειτουργεί ούτε σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης ούτε να υπάρχει δημοτικός χώρος ο οποίος να προσφέρεται για πάρκινγκ. Φιλοδοξίες είναι.
Έβαλαν, λοιπόν, τις φιλοδοξίες κάτω, έφτιαξαν προϋπολογισμούς. Σήμερα παρουσιάζει τα προσδοκώμενα έσοδα ως βεβαιωμένα. Κοίταξε ο κύριος Υπουργός τα βεβαιωμένα έσοδα του 2010 να δει πόσο είναι πίσω, πόσο είναι ακόμα και τα τέλη παρεπιδημούντων από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, πόσο είναι τα μειωμένα τέλη από τις οικοδομικές άδειες, πώς θα λειτουργήσει μετά από λίγο η Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να εισπράττει από τη ΔΕΗ; Η ιδιωτική ΔΕΗ θα σταματήσει να πληρώνει από τους ανείσπρακτους λογαριασμούς.
Παράλληλα, φορτώνουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα ακόμα και τις αποκλειστικές αρμοδιότητες για τη χρηματοδότηση της νέας σχολικής στέγης. Ο ΟΣΚ έχει σταματήσει να πληρώνει. Δεν έχει σταματήσει να πληρώνει μόνο αυτά τα οποία θα γίνουν, διότι καταργείται, αλλά έχει σταματήσει να πληρώνει και αυτά που εκτελούνται, έχουν συμβασιοποιηθεί. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν κουφάρια γυμναστηρίων, αιθουσών διδασκαλίας, αιθουσών πολλαπλών εκδηλώσεων σε σχολεία τα οποία δεν μπορούν να συνεχίσουν από την έλλειψη χρηματοδότησης. Και παράλληλα, ζητάμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει προγραμματισμό για το επόμενο έτος τι σχολικές αίθουσες θα έχει.
Πάμε παρακάτω στα ΚΕΠ. Πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτός ο θεσμός, εφ’ όσον υπάρχουν όλοι οι περιορισμοί για την πρόσληψη προσωπικού;
Βέβαια, το μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ο βίαιος και απάνθρωπος περιορισμός στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», του οποίου η κοινωνική ανάγκη θα είναι πολύ μεγαλύτερη αυτήν τη χρονιά και την επόμενη, που βιώνουμε την οικονομική κρίση, που στερεύει το οικογενειακό εισόδημα. Όμως, περιορίσαμε το «Βοήθεια στο Σπίτι» στο 10% των δικαιούχων. Σήμερα οι περιφέρειες δεν καταβάλλουν στους δήμους τα λεφτά για τη λειτουργία αυτού του Προγράμματος. Τι είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι»; Είναι η βοήθεια στον αναξιοπαθούντα άνθρωπο στη γειτονιά.
Αν δεν είναι αυτός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τότε ποιος είναι; Ποιος είναι; Αν δεν είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση το πρώτο ανάχωμα, το χέρι της πολιτείας δίπλα στον πολίτη που έχει ανάγκη, τι είναι τότε; Η εφαρμογή κανόνων διαφάνειας οι οποίοι δεν υπηρετούνται;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα σας πω ένα πράγμα, κύριε Πρόεδρε και κλείνω με αυτό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα στην Ελλάδα με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ έχει αναλάβει αρμοδιότητες πολύ μεγαλύτερες από ό,τι μπορεί να φέρει σε πέρας και είναι η μικρότερη σε χρηματοδότηση σε όλη την Ευρώπη. Μόλις το 3,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία του κύριου Υπουργού, πάνε προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν νομίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα φτιάξετε σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα απαντά σε όλα τα προβλήματα και θα ανταποκρίνεται σε όλες τις υποχρεώσεις που της έχετε θέσει, πιστεύω ότι πλανάσθε πλάνην οικτράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου