Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Μεγάλη κουβέντα του φίλου και Δασκάλου, Δημήτρη Καμπουράκη : "Είμαι συγγραφέας για να ονειρεύομαι και δημοσιογράφος για να ζω ''

Ο συγγραφέας Δημήτρης Καμπουράκης

 

 Δημήτρης Καμπουράκης, Τούλα Ρεπαπή.
Ένας νέος Πολιτιστικός Σύλλογος γεννιέται τούτο τον καιρό και το όνομά του "ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ" Β.Β.Β. Μάνα του, η γνωστή μας συγγραφέας - βιβλιοκριτικός Τούλα Ρεπαπή. 
Σκοπός του συλλόγου είναι να φέρει τα μέλη σε επαφή με το καλό βιβλίο και να ακούσουν τους ίδιους τους συγγραφείς να μιλούν για τα έργα τους, είτε αυτά είναι λογοτεχνικά, είτε καθαρά επιστημονικά.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυρία Τούλα Ρεπαπή, ο γνωστός δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης μίλησε για την άλλη του ιδιότητα, αυτή του συγγραφέα, αλλά και για το νέο Σύλλογο, του οποίου θα είναι μέλος.

Κύριε Καμπουράκη είσαστε από τα πρώτα άτομα που ενημέρωσα για την σκέψη μου για την δημιουργία του “ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ”Β.Β.Β. και αυτό όχι μόνο λόγω της αγνωρισημότητά σας και της αγάπη που σας έχει ο κόσμος αλλά και για το ίδιο το συγγραφικό σας έργο, με το οποίο ασχολούμαι χρόνια και εγώ από την μεριά της κριτικής,. Σταθερό θέμα των βιβλίων σας είναι η Ιστορία και όπως έχω πει και στην κριτική μου για το βιβλίο σας Αγιος Αγύρτης, αν την ιστορία στα σχολεία την μαθαίναμε έτσι όπως την γράφετεe εσείς, σίγουρα, θα ξέραμε όλοι καλύτερη Ιστορία.
Ωστόσο για να σας γνωρίσουμε καλύτερα θα ήθελα να μας μιλήσετε λίγο για εσάς.

Ερ. Είστε περισσότερο συγγραφέας ή δημοσιογράφος;

ΑΠ: Είμαι συγγραφέας για να ονειρεύομαι και δημοσιογράφος για να ζω. Θα ήθελα με όλη μου την καρδιά να είμαι μόνο το πρώτο, σ' αυτό τον κόσμο όμως σπάνια πετυχαίνουμε όλους τους στόχους μας.

Ερ: Είναι θέμα οικονομικό εννοείτε;

ΑΠ:
Στη μικρή Ελλάδα, ακόμα και ο πιο περιζήτητος από το αναγνωστικό κοινό συγγραφέας, δεν βγάζει αρκετά για να ζήσει αξιοπρεπώς. Πρέπει παράλληλα να κάνει και κάτι άλλο, συνήθως κάτι παρεμφερές της συγγραφικής. Να γράφει σε εφημερίδες και περιοδικά, να κάνει διορθώσεις, να κάνει σενάρια ή επιμέλειες, κλπ. Εγώ λοιπόν το κάνω ανάποδα.

Ερ: Η δημοσιογραφία δεν είναι ένα είδος συγγραφής;

ΑΠ:
Θα έπρεπε να είναι, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Το επάγγελμα απαξιώνεται μέρα με τη μέρα, με ευθύνη όλων μας. Ειδικά η τηλεοπτική δημοσιογραφία έχει από καιρό πάρει τον δρόμο της απωλείας.

Ερ: Διαπλεκόμενοι; Φερέφωνα της εξουσίας και των εργοδοτών; Γνωστές κατηγορίες επαναλαμβάνω.

ΑΠ:
Νομίζω ότι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής δημοσιογραφίας δεν είναι το 5% των διαπλεκόμενων δημοσιογράφων, ούτε το 10% των συναδέλφων που είναι οσφυοκάμπτες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η συνεχής πτώση της ποιότητας της ύλης των εντύπων και των ηλεκτρονικών μέσων, που οδηγεί όλο τον χώρο σε εκφυλισμό και κατασκευάζει γενιές νέων δημοσιογράφων εθισμένων σε κάθε είδους κιτρινισμό. Η κρίση δεν θα τα βελτιώσει όλα αυτά, θα τα χειροτερεύσει.

Ερ: Πάμε πίσω στη συγγραφή. Γιατί ασχολείστε τόσο παθολογικά με την ιστορία;

ΑΠ:
Η μελέτη της ιστορίας πάντα με γοήτευε. Κυρίως η μελέτη όχι της επίσημης ιστορίας, αλλά της παραγκωνισμένης. Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται στους τίτλους των ιστορικών κεφαλαίων, αλλά στις υποσημειώσεις τους. Τα βιβλία μου ασχολούνται πρωτίστως μ' αυτά που οι σχολαστικοί θα ονόμαζαν ιστορικά σκουπίδια. Μ' αυτά που οι καθεστωτικοί ιστορικοί πέταξαν κάτω από το χαλί για να τα κρύψουν.

Ερ: Και η λογοτεχνία;

ΑΠ:
Ταλαντεύτηκα ένα διάστημα ανάμεσα στην ιστορία και τη λογοτεχνία, αλλά έγειρα οριστικά υπέρ της πρώτης. Με τα χρόνια όμως κατάλαβα ότι αυτοί οι διαχωρισμοί δεν πρέπει να είναι τόσο απόλυτοι. Στις μέρες μας, αν θέλεις να γράψεις ιστορία που θα διαβαστεί, πρέπει να τη γράψεις με λογοτεχνικό οίστρο. Αλλιώς θα πάει στα αζήτητα.

Ερ: Τώρα, πρόκειται να γίνετε μέλος του “ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ”Β.Β.Β. Εσείς τι θα μπορούσατε να προσφέρετε στην λειτουργία του;

ΑΠ:
Η ενεργοποίηση μου στον σύλλογο γίνεται διότι θέλω να βοηθήσω με όσες δυνατότητες διαθέτω για να δημιουργηθεί ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο εδώ. Όπως επίσης ,να υπάρξει για κάποιους ανθρώπους που πνίγονται σ' αυτή την πόλη, αλλά δεν το βάζουν κάτω, μια διέξοδος. Αυτή που δίνει το καλό βιβλίο. Ελπίζω, πως μπορώ να προσφέρω και εγώ προς αυτό τον σκοπό.

Κύριε Καμπουράκη, σας ευχαριστούμε πολύ, που μέσω αυτή στης συνέντευξης μας μιλήσατε για τις δύο διαφορετικές σας ιδιότητες, του συγγραφέα και του δημοσιογράφου. Έτσι ήρθατε πιο κοντά με τους δημότες του νέου Καλλικράτιου Δήμου, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. Επίσης σας ευχαριστούμε για την διάθεσή σας να βοηθήστε και εσείς με το συγγραφικό σας έργο και παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του “ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ”Β.Β.Β. και είμαι βεβαία, πως θα γίνετε ένας σημαντικός παράγοντας για την λειτουργία του.
Σας ευχαριστούμε πολύ και πάλι και προσβλέπουμε να έχουμε σύντομα μια παρουσίαση των βιβλίων σας με την έναρξη των εργασιών, του Συλλόγου μας.

Τούλα M.Ρεπαπή, MBA.
Βιβλιοκριτικός, Συγγραφέας.
 

 www.vimaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου