Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΓΙΑΤΙ Η ΝΔ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

 ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ


Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

H Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά έχει σοβαρές διαφορές τόσο στη διάρθρωσή της όσο και στη δυνατότητα να προκαλεί δημόσιο διάλογο σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία που κληροδότησε ο Κώστας Καραμανλής. Έχω ξαναγράψει πως ούτε ο Αντώνης Σαμαράς ούτε κανένας άλλος πιθανός διάδοχος του Καραμανλή θα μπορέσει ποτέ να οικοδομήσει το προφίλ του πρώην Πρωθυπουργού αλλά και τα εναύσματα που έδινε στο δημόσιο διάλογο κάθε πρωτοβουλία του επί 13 χρόνια ηγέτη του μητροπολιτικού κόμματος της ελληνικής κεντροδεξιάς. Και αυτή η Νέα Δημοκρατία όμως, έχει τη δυνατότητα να επικρατήσει σε εκλογικό αλλά και ιδεολογικό επίπεδο στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Βάζω στοίχημα πως όποτε και να γίνουν εκλογές, οι οποίες θα είναι πρόωρες χωρίς να γνωρίζω αν θα προκηρυχθούν την ερχόμενη Άνοιξη ή άλλοτε, η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά είτε θα τις κερδίσει ή θα φτάσει πολύ κοντά σε αυτό. Εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Ο Μεσσήνιος ηγέτης πρέπει να επενδύσει στην ιδεολογική κυριαρχία της ΝΔ στην κοινωνία ως κεντροδεξιό κόμμα αξιοποιώντας ένα μείγμα εθνικής σκέψης, λαϊκού προβληματισμού και ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Η ελληνική κοινωνία έχει πλέον πεισθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι ικανός να φέρει σε πέρας ούτε καν τη διατεταγμένη υπηρεσία που έχει αναλάβει. Παράλληλα, η φτωχοποίηση μεγάλου κομματιού των Ελλήνων πολιτών δίνει την ευκαιρία στη ΝΔ να αναδείξει αξιόπιστες και πρακτικώς εφαρμόσιμες εναλλακτικές λύσεις τόσο πολιτικής στρατηγικής όσο και εφαρμογής τέτοιας που οι πολίτες θα δουν τα αποτελέσματά της χειροπιαστά σε σύντομο- σε σχέση με τον πολιτικό χρόνο- χρονικό διάστημα.
Ο Αντώνης Σαμαράς, τελευταίως πάει καλά. Δεδομένου δε ότι οι κινήσεις του ή η συγκυρία έχουν απονευρώσει το αντίπαλον δεος της κεντροδεξιάς -που είναι το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη- μπορεί να ελπίζει σε καλύτερη τύχη αν, αφενός, πείσει την ελληνική κοινωνία ότι το ιδεόγραμμα της ελληνικής κεντροδεξιάς είναι αυτό που οδηγεί σε λύσεις, αφετέρου, δε, ότι το χθεσινό θράσος του φτηνού Δανού λογιστάκου, κου Τόμσεν, είναι απότοκο των δικαιωμάτων που έχει δώσει στην τρόικα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα δύσκολα όμως αρχίζουν μετά τη νίκη. Το ζητούμενο είναι να πεισθεί η ελληνική κοινωνία ότι η πιθανή κυβέρνηση της ΝΔ αύριο θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τη στενωπό χωρίς ιδεολογικές και προγραμματικές εκπτώσεις. Είναι δε δεδομένο πως ο Αντώνης Σαμαράς, ο μόνος εν ενεργεία πολιτικός αρχηγός που αναδείχθηκε με τόσο ευρεία κοινωνική κινητοποίηση και εξαυτού πολιτική νομιμοποιηση είνα ο καταλληλότερος από τους υπάρχοντες να βρει λύσεις για τη χώρα και τα αδιέξοδά της. Είναι εξίσου βέβαιο, ότι ο κ. Παπανδρέου θα συρθεί σε πρόωρες εκλογές. Και θα ηττηθεί.
Το ζήτημα όμως, δεν είναι μόνο να ρίξουμε τον ιδεολογικό αντίπαλο, αλλά να αποδείξουμε ότι αυτός ήταν η αιτία του πολλαπλασιασμού των προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου