ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ, ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Απελπισμένοι είναι οι Έλληνες που ζουν στη Λιβύη, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο επαναπατρισμού τους.
«Οι προτεραιότητές μας είναι να πάρουμε άδειες υπερπτήσεως και προσγειώσεως για να φέρουμε τον κόσμο που θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα, από τη Λιβύη, αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης.
Το υπουργείο Άμυνας έχει κινήσει τις διαδικασίες για τις άδειες των υπερπτήσεων και ο σχεδιασμός γίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό κ.Δόλλη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ιωάννη – Αλέξιο Ζέπο.
Πρόκειται για περίπου 300 Έλληνες πολίτες, οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε απομακρυσμένα εργοτάξια στην έρημο.
Όροι χρήσης
Συγκεκριμένα, δέκα Έλληνες και 20 Κύπριοι βρίσκονται αποκλεισμένοι σε εργοτάξιο κατασκευαστικής εταιρείας κυπριακών συμφερόντων στη Σαχάρα, περίπου 1.500 χλμ. μακριά από τη Βεγγάζη. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες δέχτηκαν επίθεση από αντάρτες, οι οποίοι τους έκλεψαν τα αυτοκίνητα. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη έλθει σε επαφή με την ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη και το υπουργείο Εξωτερικών και περιμένουν βοήθεια.
Καταβάλλουμε προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με όσο περισσότερα άτομα και με τις εταιρίες, είπε ο κ.Δόλλης.
Είμαστε, πρόσθεσε, σε συνεννοήσεις και με άλλες χώρες οι οποίες επιχειρούν για τον ίδιο σκοπό, προκειμένου να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και να απεγκλωβίσουμε τους πολίτες μας από κοινού. Στο μεταξύ, αντέκρουσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, και να βρίσκεται καθ'οδόν για τη Βενεζουέλα ο Μουαμάρ Καντάφι με μία σύντομη δήλωση που έκανε τις πρώτες πρωινές ώρες στην κρατική τηλεόραση.
«Είμαι στην Τρίπολη. Δεν είμαι στη Βενεζουέλα» είπε, ενώ βρισκόταν κάτω από μία μεγάλη ομπρέλα, βγαίνοντας από την μπροστινή θέση ενός οχήματος.
Νωρίτερα η φημολογία ότι ο επί 42 χρόνια ηγέτης της Λιβύης είχε εγκαταλείψει την πρωτεύουσα, εν μέσω σκληρών μαχών και πρωτοφανούς αιματοχυσίας, είχε σκορπίσει σύγχυση στη διεθνή κοινότητα.
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέϊγκ, είχε δηλώσει στις Βρυξέλλες ότι είχε πληροφορίες πως ο Καντάφι βρισκόταν καθ'οδόν προς την Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής είχε σπεύσει να διαψεύσει τη φήμη.
Εν τω μεταξύ, ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση στο Κάιρο σήμερα, Τρίτη για να συζητήσει για την κατάσταση στη Λιβύη.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πλέον μεταφερθεί μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου το απόγευμα της Δευτέρας πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές αντικαθεστωτικοί στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της πόλης. Οι πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 160 νεκρούς στην Τρίπολη, ενώ υπάρχει και μαρτυρία πολιτικού ακτιβιστή σύμφωνα με την οποία σημειώθηκε και βομβαρδισμός περιοχών της πόλης από πολεμικό αεροπλάνο.
Άλλες αναφορές επιμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και αιματηρότερες συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Βεγγάζη βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει το θέμα της Λιβύης. Με ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν αφότου μίλησε με τον Καντάφι, τόνισε: «Τον προειδοποίησα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία του λόγου πρέπει να προστατευτούν πλήρως».
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την αιματοχυσία και να σεβαστεί τις επιθυμίες, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Ήδη πάντως, έχουν αρχίσει να καταγράφονται ρήγματα στη συνοχή του καθεστώτος Καντάφι.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την «υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών», ενώ οι διπλωμάτες της αποστολής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν το στρατό της Λιβύης να «βοηθήσουν τους διαδηλωτές να απαλλάξουν τη χώρα από τον τύραννο Καντάφι».
Ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία, ο οποίος παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για να βομβαρδίσουν αμάχους στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
«Κάνω έκκληση στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τώρα είνα η ώρα να είμαστε δίκαιοι και ειλικρινείς για να προστατεύσουμε το λαό της Λιβύης» είπε από το Νέο Δελχί ο Αλι αλ-Εσάουι.
Ο Εσάουι, ο οποίος είπε ότι παραιτήθηκε εξαιτίας της άνευ προηγουμένου βίας κατά του λαού της ΛΙβύης, πρόσθεσε ότι περιμένει κι άλλες παραιτήσεις διπλωματών αν συνεχιστεί η βία.
Το βράδυ της Δευτέρας μία ομάδα υψηλόβαθμων βαθμοφόρων του στρατού της Λιβύης έβγαλε ανακοίνωση με την οποία προσκαλεί τους συναδέλφους τους και τους στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να συμμαχήσουν με τους πολίτες για να εκδιώξουν τον Μουαμάρ Καντάφι από την ηγεσία της Λιβύης, σύμφωνα με το δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου