Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Γ. Κουμουτσάκος: «Έτος εκλογών το 2011»

Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ
ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΛΠΕΣ 

Για έλλειμμα νομιμοποίησης της ασκούμενης πολιτικής, που οδηγεί σε έλλειμμα συντονισμού, συνοχής και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης έκανε λόγο, μιλώντας στο naftemporiki.gr, o ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, εκτιμώντας ότι το 2011 θα είναι έτος εκλογών.


«Η ασκούμενη πολιτική πάσχει από σοβαρό έλλειμμα νομιμοποίησης, καθώς η εντολή της παρούσας κυβέρνησης είναι βασισμένη στο κυρίαρχο προεκλογικό μήνυμα λεφτά υπάρχουν, όπως μας είπε σε συνέντευξη που μας παραχώρησε στο Στρασβούργο. «Η απόσταση μεταξύ εκείνης της εντολής και της ασκούμενης πολιτικής είναι αστρονομική. Αυτό το έλλειμμα νομιμοποίησης είναι και η πηγή του ελλείμματος συντονισμού, του ελλείμματος συνοχής της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Στη συνέχεια έρχεται ένα τρίτο έλλειμμα, διότι το έλλειμμα συντονισμού και συνοχής παράγει έλλειμμα αποτελεσματικότητας. Παράλληλα σε αυτό το περιβάλλον δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση, οπότε έχουμε ένα έλλειμμα συναίνεσης. Όλα αυτά πιστεύω ότι εγκυμονούν πολιτικές εξελίξεις», τόνισε και εκτίμησε ότι το 2011 θα είναι έτος εκλογών.

Ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ωστόσο, ο κ. Κουμουτσάκος τάχθηκε υπέρ των σταθερών πολιτικών κύκλων. «Το λέω αυτό, αλλά προσωπικά είμαι φανατικός υποστηρικτής των σταθερών πολιτικών κύκλων. Αυτό μπορεί να γίνει όταν θα έχουμε αναθεώρηση του Συντάγματος, να καθοριστεί δηλαδή ότι η Βουλή διαλύεται μόνο όταν υπάρχει απώλεια της δεδηλωμένης ή παραίτηση της κυβέρνησης», όπως μας είπε, προσθέτοντας ότι ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να παραμένει σταθερός για τουλάχιστον τρεις θητείες.
Σε ερώτηση αν η εκλογολογία είναι επιβλαβής κατά την τρέχουσα πολιτική και οικονομική συγκυρία, ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι «η διαπίστωση πολιτικών πραγματικοτήτων δεν είναι εκλογολογία», ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Έχω αποφασίσει σταθερά να μην συμμετέχω σε οποιαδήποτε συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Πιστεύω ότι είναι λάθος να ανακυκλώνουμε αυτή τη συζήτηση η οποία μόνο κακό κάνει στην οικονομία της χώρας σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή», όπως μας είπε.
Πρόσθεσε ότι «η συζήτηση για την αναδιάρθρωση που γίνεται είναι μία επιβεβαίωση ότι η ασκούμενη οικονομική πολιτική έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο», ενώ έκανε λόγο για μια κοινωνία που ζει «στα όρια της κατάθλιψης».
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ, τα χαρακτήρισε «θετικό βήμα». «Η Ένωση παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων για έξοδο από την κρίση», το οποίο μάλιστα «έρχεται να προλάβει γεγονότα, ενώ μέχρι τώρα τρέχαμε πίσω από τα γεγονότα». Θετικές χαρακτήρισε τις εξελίξεις και για την Ελλάδα, οι οποίες όμως «δεν πρέπει να γίνουν αιτία πανηγυρισμών γιατί αυτά που πήραμε συνιστούν μία μόνο αναπνοή σε ένα μακρύ και δύσκολο μαραθώνιο».
Αναφερόμενος στη μέχρι τώρα στάση της Ελλάδας στην κρίση στη Λιβύη, εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση «κινείται ορθώς», αν και υπάρχει ένα ερωτηματικό «αν την απόφαση να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια τη διαπραγματευτήκαμε όσο θα έπρεπε για να έχουμε κι εμείς κάποια επιπλέον κέρδη, αλλά αυτό μόνο η κυβέρνηση μπορεί να το απαντήσει». Όπως είπε, η Ελλάδα έχει κομβικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο, είναι μια χώρα πάροχος ασφάλειας στην περιοχή και «αυτή τη θέση πρέπει να την αξιοποιεί». «Αν δεν ασκήσουμε αυτό το ρόλο θα υπάρξει ένα κενό και ο πρώτο υποψήφιος να καλύψει αυτό το κενό ελληνικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Τουρκία, αυτό φαίνεται καθημερινά», όπως μας είπε.
Όσο για το ρόλο της Δύσης στην «αραβική άνοιξη», επισήμανε ότι η Ευρώπη έχει μία «χρυσή ευκαιρία να αποσείσει από την αντίληψη του αραβικού κόσμου την εικόνα των κρατών της αποικιοκρατίας». Αυτό μπορεί να το πράξει στηρίζοντας «με τόση αποφασιστικότητα αλλά και τόση διακριτικότητα αυτή τη διαδικασία» ώστε να μην εκμεταλλευτούν τις εξελίξεις ακραίες ισλαμιστικές ομάδες, κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου