Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Κυπελούχος η ΑΕΚ στον τελικό της ντροπής

Μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια η ΑΕΚ επέστρεψε στους τίτλους, επικρατώντας του Ατρομήτου με 3-0 σε έναν τελικό Κυπέλλου-ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο από τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί και των δυο ομάδων.
Τα προγνωστικά, που ήθελαν την Ένωση να είναι το μεγάλο φαβορί του παιχνιδιού, επιβεβαιώθηκαν στο 100%, με την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ να φτάνει άνετα στην τελική επικράτηση, όμως λίγη σημασία έχει να μιλήσει κανείς για μπάλα μετά τα όσα συνέβησαν.
Ώρες πριν την έναρξη του παιχνιδιού τα πρώτα σύννεφα είχαν κάνει την εμφάνισή τους, με τα επεισόδια που προκλήθηκαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού. Τα όσα, βέβαια, εκτυλίχθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο ξεφεύγουν τελείως της φαντασίας.
Πριν καν αρχίσει το παιχνίδι χούλιγκαν του Ατρομήτου και της ΑΕΚ συνεπλάκησαν στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, εκτοξεύοντας κάθε λογής αντικείμενο η μια πλευρά στην άλλη. Η αστυνομία έμοιαζε αδύναμη να επέμβει, όμως μετά από πολλές προσπάθειες κατάφερε να ηρεμήσει προς στιγμήν τα πνεύματα.
Ο τελικός ξεκίνησε την προγραμματισμένη ώρα έναρξης, αλλά ήταν ολοφάνερο πως τα πράγματα δεν θα εξελίσσονταν ομαλά. Μια αφορμή έψαχναν οι ανεγκέφαλοι και των δυο ομάδων για να τινάξουν τα πάντα στον αέρα και τη βρήκαν στο δεύτερο γκολ της Ένωσης, που πέτυχε ο Μπάχα στο 77' (οι κιτρινόμαυροι είχαν προηγηθεί στο 28' με κεφαλιά -από θέση οφσάιντ- του Νίκου Λυμπερόπουλου).
Με το σκορ στο 2-0 και το παιχνίδι ουσιαστικά να έχει κριθεί οπαδοί της ΑΕΚ θεώρησαν πως θα έπρεπε να πανηγυρίσουν το τρόπαιο μαζί με τους παίκτες της ομάδας τους, κάνοντας το πρώτο από τα πολλά ντου που ακολούθησαν στον αγωνιστικό χώρο. Την ίδια ώρα απογοητευμένοι χούλιγκαν του Ατρομήτου είπαν να εκφράσουν με βίαιο τρόπο τα συναισθήματα απογοήτευσης που ένιωθαν, βγάζοντας τα απωθημένα τους ακόμα και σε γονείς με ανήλικα παιδιά. Μπροστά στα μάτια του υπογράφοντα, κοριτσάκι πέντε περίπου ετών ξέσπασε στα κλάματα, λέγοντας στη μητέρα του πως φοβάται, ενώ κάποιοι «έξυπνοι» άρχισαν να ρίχνουν από το πάνω διάζωμα αντικείμενα σε όσους βρίσκονταν στο κάτω.
Με αυτά και με αυτά, η ΑΕΚ πέτυχε και τρίτο τέρμα με τον Καφέ στο 85', όμως λίγοι πρέπει να κατάλαβαν πως μπήκε, αφού πανηγυρίστηκε με ένα νέο γύρο καταστροφών. Στο 90' ο Κερκυραίος άρχοντας της αναμέτρησης Τάσος Κάκος έδειξε εννιά λεπτά καθυστερήσεις, αλλά εν τέλει αναγκάστηκε να σφυρίξει τη λήξη μόλις ένα λεπτό αργότερα, όταν εκατοντάδες φίλαθλοι των νικητών έκαναν νέο ντου στον αγωνιστικό χώρο.
Τα όσα ακολούθησαν είναι δύσκολο να περιγραφούν, καθώς μιλάμε για μαζικές συμπλοκές οπαδών (με του οπαδούς των Περιστεριωτών να μπαίνουν και εκείνοι με τη σειρά τους στο πάρτι), ξυλοδαρμό παικτών του Ατρομήτου και διάφορα άλλα ανομήματα. Η αστυνομία με τα χίλια ζόρια και μόνο μετά από πολύ ώρα μπόρεσε να ελέγξει την κατάσταση, αλλά το ποδόσφαιρο είχε πλέον «πεθάνει».
Για την ιστορία αναφέρουμε τις συνθέσεις των ομάδων:
Ατρόμητος (Γιώργος Δώνης): Ιτάνζ, Σκόνδρας, Νάστος, Ολιβέιρα (82' Σαρμιέντο), Μπαζίνσκι, Τάτος, Σφακιανάκης, Νεμπεγλέρας, Σαγκανόφσκι (65' Μπρίτο), Καμαρά (90' Σαμπού), Αναστασάκος
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Σάχα, Καράμπελας, Δέλλας, Μανωλάς, Γεωργέας, Ντιόπ, Λαγός, Μάκος, Λυμπερόπουλος, Σκόκο (32' Μπαχά), Μπλάνκο (70' Καφές)
 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ - mpat@naftemporiki.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου