Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΑ ΝΤΟΡΑΣ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου 
( με πληροφορίες από www.nocomments.gr/)

Μπορεί η βούληση του Αντώνη Σαμαρά να είναι η ανάδειξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη θέση του προέδρου της Βουλής- πράγμα που χθες η Συγγρού διέρρεε, ως "κλειδωμένο" αλλά φαίνεται πως το επιτελείο του νέου πρωθυπουργού υπολόγισε χωρίς τον... παράγοντα Ντόρα ! Η κ. Μπακογιάννη έβαλε την πρώτη τρικλοποδιά στα σχέδια των Άσπονδων, εσχάτως και πάλι ομόσταυλων,  εχθρών της. Έτσι, από χθες το βράδυ διεξάγεται μάχη στο παρασκήνιο αφου η κ. Μπακογιάννη εξεδήλωσε την επιθυμία της να είναι αυτή, η δεύτερη, μετά την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής και - υπό προυποθέσεις - η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν η Ντόρα επικρατήσει σε αυτήν τη μάχη παρασκηνίου, έναντι της βούλησης του πρωθυπουργού, θα είναι ένα δείγμα γραφής για το ότι ο κ. Σαμαρας θα είναι ένας πρωθυπουργός περιορισμένης ισχύος και επιρρεπής στα ... ροκανίσματα προθέσεων ακόμα κι εντός  του κόμματος του πόσο μάλλον στο επαμφοτερίζον πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης.

Ένα είναι σίγουρο:  Ο Βύρων Πολύδωρας δεν έχει καμία ελπίδα να διατηρήσει τη θέση που κράτησε για ένα μήνα αφού οι δυο κορυφαίοι ενδιαφέρονται για μια θέση που αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα στο παρόν ρευστό πολιτικό σκηνικό.
Η παρουσία της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο θα προσδώσει στον ρόλο του προέδρου της Βουλής εξαιρετική βαρύτητα αφού η κοινοβουλευτική διαδικασία αποκτά σημασία και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και εμπειρία.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιθυμεί διακαώς να καταλάβει τον θώκο αφού στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης είναι προφανές ότι πρόκειται για την μόνη προβεβλημένη θέση που δεν προκαλεί πολιτική φθορά και δεν είναι ηλεκτρική καρέκλα όπως ένα υπουργείο σε περίοδο κρίσης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συζητήσει ήδη το ενδεχόμενο να προταθεί για πρόεδρος της Βουλής με τον Αντώνη Σαμαρά και εκδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον του.
Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις για να καταλάβει τη θέση του προέδρου της Βουλής. Εκτιμά ότι η ίδια, ως πρώην υπουργός με ευρωπαϊκές και υπερατλαντικές γνωριμίες, θα μπορούσε να παίξει έναν εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο στην παρούσα συγκυρία και να βοηθήσει σημαντικά το κυβερνητικό έργο και τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με τους ευρωπαίους εταίρους.
Από την πλευρά της Συγγρού δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ποιο κορυφαίο στέλεχος θα αναλάβει την κρίσιμη θέση του προέδρου της Βουλής. Η μόνη απόφαση που έλαβε ο Αντώνης Σαμαράς είναι να ζητήσει από τον Βύρωνα Πολύδωρα να παραδώσει την εντολή αφού η επόμενη κοινοβουλευτική περίοδος, με την παρουσία της Χρυσής Αυγής και τις αναμενόμενες αντιπαραθέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαιτούν η προεδρία του κοινοβουλίου να αναληφθεί από υψηλόβαθμο στέλεχος στην ιεραρχία της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου