Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Μετά από παζάρια ο κ. Σαμαράς ορκίζει ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ ΜΕ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ


Το παζάρι δεν κράτησε πολύ… Η κυβέρνηση Σαμαρά θα συστηθεί σήμερα στους Έλληνες πολίτες έχοντας τον Φώτη Κουβέλη ως … αριστερό άλλοθι «αντιστοιχίας» της σύνθεσης της με την ψήφο του Ελληνικού Λαού, που είναι νωπή αλλά και διακρίνεται από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός  Α. Σαμαράς έχει την υποχρέωση όχι μόνον να επαναδιαπραγματευτεί, αλλά και να αλλάξει τους όρους του μνημονίου. Πριν από όλα όμως θα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα του συντονισμού αυτού του πρωτόγνωρου για τα Ελληνικά μεταπολεμικά χρονικά πολιτικά αντιφατικού κι ασύνδετου κυβερνητικού σχήματος λεπτών ισορροπιών  – που αν και στηριζόμενο σε τρία κόμματα επιχειρεί να βασισθεί σε μίνιμουμ προγραμματικών συγκλήσεων. Η συνάντηση εκπροσώπων των τριών κομμάτων για τον καθορισμό του κοινού προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης. Η συνάντηση στην οποία στη Βουλή «κλείδωσε» η συμφωνία έγινε στα γραφεία της ΝΔ  μεταξύ των Χρ.Λαζαρίδη, Β.Μεϊμαράκη από τη ΝΔ, Κ.Σκανδαλίδη, Στ.Αγγελούδη από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτη από τη ΔΗΜΑΡ.
Αναφορικά με το πρόσωπο του πρωθυπουργού, αυτό είχε κλειδώσει από την Κυριακή στο όνομα του Αντώνη Σαμαρά .
Για το θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος δήλωσε στον Βήμα 99,5: «Νομίζω δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το πρόσωπο του πρωθυπουργού». Από την ΝΔ
προς υπουργοποίηση θεωρούνται σχεδόν βέβαιοι και αποδεκτοί οι: Δημήτρης Αβραμόπουλος – ο οποίος προορίζεται για πρόεδρος της Βουλής - , Κωστής Χατζηδάκης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Κ. Μητσοτάκης , Μάκης Βορίδης, Κώστας Αρβανιτόπουλος, Γιάννης Μιχελάκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Ο. Κεφαλογιαννη  και Σταύρος Δήμας. Σύμφωνα με  πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό υπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις του. Άλλωστε οι δύο πολιτικοί γνωρίζονται προσωπικά και υπάρχει μεταξύ τους αλληλοεκτίμηση. Την παραμονή του Γιάννη Στουρνάρα στην κυβέρνηση επιθυμεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Για τα ονόματα των υπουργών Βενιζέλος και Κουβέλης δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να αναλάβουν καθήκοντα πρόσωπα που έχουν φθαρεί από συγκεκριμένες πολιτικές.
Πάντως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ έλεγαν χθες και δημόσια ότι δεν πρέπει να μετέχουν στην κυβέρνηση. Ο βουλευτής Γιώργος Ντόλιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, είπε: «Εκείνο που δεν πρέπει να γίνει είναι να μοιραστεί το ΠΑΣΟΚ την ευθύνη αυτής της περιόδου με τον κ. Σαμαρά, να μοιραστεί τις κυβερνητικές ευθύνες. Δεν πρέπει να το κάνει, γιατί την ευθύνη για τους χειρισμούς δεν θα τις έχει το ΠΑΣΟΚ, θα τις έχει ο κ. Σαμαράς». 
Για τον χαρακτήρα της κυβέρνησης, η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να έχει δεξιά κατεύθυνση, αλλά προοδευτική, γι' αυτό και θέτει μετ' επιτάσεως θέματα κοινωνικά, όπως τα εργασιακά, η μετενέργεια και οι συμβάσεις, αλλά και θεσμικά, όπως η διαφάνεια.
Για το θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ είπε ότι «εμείς έχουμε βάλει απολύτως ρεαλιστικά ζητήματα. Σχετίζονται με τα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα και στη βάση αυτή εκτιμούμε και ευελπιστούμε ότι στο τέλος η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση. Ό,τι χειρότερο αυτή τη στιγμή είναι η αστάθεια και η αβεβαιότητα».
Για την πρόταση του Ευ.Βενιζέλου σχετικά με τη σύσταση μιας εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας, πληροφορίες που μετέδωσε το Mega από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι η ομάδα αυτή θα λειτουργεί υποστηρικτικά σε πολιτικό επίπεδο στα κυβερνητικά στελέχη που θα κάνουν τη διαπραγμάτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, φαίνεται αρνητικός στο να συμμετάσχει στην ομάδα αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου