Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ο Κ. Παπούλιας μεταβαίνει στη Σύνοδο κορυφής με τον… υπηρεσιακό υπουργό οικονομικών και χωρίς τους Βενιζέλο – Κουβέλη ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ… ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κάρολος Παπούλιας θα εκπροσωπήσει, ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας  την Ελλάδα, στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής , της Τετάρτης και της Πέμπτης, λόγω της αδυναμίας  του πρωθυπουργού να μεταβεί στις Βρυξέλλες, μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε στο δεξί μάτι…
Πρόκειται για μία ανατροπη της τελευταίας στιγμής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποδέχεται την παρουσία στη Σύνοδο Κορυφής μόνο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων.

Ως εκ τούτου, δεν δέχθηκε τη διασταλτική ερμηνεία ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, εφόσον είχε τοποθετηθεί επικεφαλής από τον πρωθυπουργό, στην πραγματικότητα εκπροσωπούσε τον ίδιο και άρα τη χώρα.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό ενός κράτους ο υπουργός Εξωτερικών παρά μόνον ο αρχηγός του κράτους. Κατόπιν τούτου, ζητήθηκε από τον Κάρολο Παπούλια να ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.
 Αυτή η ρύθμιση βεβαίως δεν καλύπτει συνολικά το κενό εκπροσώπησης. Και τούτο διότι η κατάσταση της υγείας του ανόρκιστου ακόμη Βασίλη Ράπανου, για τον οποίον οργιάζει η φημολογία αντικατάστασης του,   στέλνει πάλι τον υπηρεσιακό υπουργό οικονομικών, κ. Γ. Ζαννιά στη Βελγική πρωτεύουσα μάλλον να «ακούσει» παρά να διαπραγματευτεί.  Αλλά και οι κ. κ. Βενιζέλος και Κουβέλης δεν θα μεταβούν στις Βρυξέλλες, οπότε το «Εθνικό Μέτωπο Διαπραγμάτευσης» αναβάλλεται για άλλη φορά.    "Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να μεταβεί στις Βρυξέλλες, δεν έχει νόημα να μετάσχουμε και εμείς ως αρχηγοί των κομμάτων, δεδομένου ότι δεν θα είναι ο πρωθυπουργός", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος "αυτό που επείγει είναι η συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης που αποτελεί μια βασική πρότασή μας".
Ο κ. Βενιζέλος, όπως είπε, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και για επαφές με ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων.
"Δεν θα μεταβούμε στις Βρυξέλλες αφού δεν μεταβαίνει ο πρωθυπουργός", είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του πριν από λίγο.
 "Αμέσως μετά την ανάρρωσή του θα πάμε και οι τρεις, μαζί στις Βρυξέλλες προκειμένου να διαπραγματευτούμε και να διεκδικήσουμε εκείνα που αντιστοιχούν στην εφαρμογή και υλοποίηση όσων έχουμε συμφωνήσει στο επίπεδο της προγραμματικής μας συμφωνίας", τόνισε ο κ. Κουβέλης.
Τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου περί «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης» σχολίασε ο Πάνος Σκουρλέτης.
«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Βενιζέλο ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική και πραγματική διαπραγμάτευση στα ευρωπαϊκά όργανα όσο ισχύουν οι δεσμεύσεις προς την τρόικα και δεν αμφισβητείται η πολιτική των μνημονίων, της ανεργίας και της φτώχιας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:
«Η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με ευχές, αόριστες προθέσεις και ταυτόχρονους όρκους πίστης στα μνημόνια. Η δική μας θέση ασφαλώς δεν είναι μαζί με τις απόψεις του κ. Βενιζέλου και των κυβερνητικών εταίρων του. Εμείς θα είμαστε μαζί με τον ελληνικό λαό σε ένα διαρκή αγώνα ανατροπής του μνημονίου, υπεράσπισης της εθνικής αξιοπρέπειας και διεκδίκησης μιας Ευρώπης των λαών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου