Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Τι κρύβεται στα συντρίμμια από την κατάρριψη του τουρκικού F4


Ούτε το πρώτο τουρκικό πολεμικό αεροπλάνο είναι ούτε, δυστυχώς, και το τελευταίο θα μείνει, που κατέπεσε από «εχθρικά» πυρά μετά από παραβίαση των χωρικών ορίων ξένης χώρας.
Και μπορεί στις καθημερινές… αμέτρητες παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, εμείς να μην αντιδρούμε όπως αντέδρασαν οι Σύροι, αλλά, στην ουσία, μήπως θα πρέπει να εξετάσουμε κάποτε το φαινόμενο όπως το είδαν, έστω για μια φορά, οι άλλοι;
Πέραν αυτού, το γεγονός ότι η κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού F4 εντός των χωρικών υδάτων της Συρίας, δεν είναι κάτι το τυχαίο. Θα πρέπει, μάλλον, να το δούμε κάτω από άλλη οπτική γωνία που θα πρέπει να ξεπερνά τη «γωνία» πρόσκρουσης του βλήματος στην άτρακτο του αεροσκάφους.
Κι’ αυτό, γιατί εκτός από το ότι αποδείχθηκαν άκρως αποτελεσματικά τα ρωσικά «αμυντικά» συστήματα που εντόπισαν και κατέρριψαν το τουρκικό μαχητικό, τα οποία και έχει πρόσφατα προμηθευτεί ο συριακό στρατός, αλλά αυτό το γεγονός να σημαίνει και την απαρχή μιας ενδεχόμενης γενικότερης σύρραξης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Εξάλλου, δεν είναι κρυφό πλέον πως η κατάσταση στην Συρία «σκουραίνει» όλο και περισσότερο, οπότε και η έκκληση της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ για το «ατυχές συμβάν» να αποτελεί και την αρχή της σπουδής για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, όπως την ετοιμάζουν καιρό τώρα οι ΗΠΑ, την αναγκαιότητα της οποίας πρόσφατα κιόλας υποστήριξε και η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.
Κάτω απ’ αυτή την προοπτική, η Τουρκία θέλει να περάσει το «μήνυμα» στους Αμερικανού και στους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» ότι είναι πανέτοιμη να εμπλακεί σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που, ενδεχομένως, εξελιχθούν στο «μέτωπο» της Συρίας.
Από διπλωματικής απόψεως, μπορεί η κατάρριψη του τουρκικού F4 από τη Συρία να θεωρείται «ατυχές» συμβάν, που δημιούργησε «ένταση» κυρίως ως προς το θέμα του αν ήταν εντός συριακών χωρικών ορίων ή διεθνή εναέριο χώρο, στο βάθος, όμως, της υπόθεσης, μπορεί η Τουρκία να έχασε δυο πιλότους και ένα πολεμικό μαχητικό, κέρδισε όμως την εμπιστοσύνη των Αμερικανών, δίνοντας την εικόνα μιας ετοιμοπόλεμης μηχανής, έτοιμης για κάθε δυνατή εμπλοκή στη συριακή επικράτεια.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου