Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ο Β. ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ

  www.naftemporiki.gr
 Με νέο ρεκόρ ψήφων για την εκλογή προέδρου από τη Μεταπολίτευση και μετά,αλλά και - όπως προκύπτει από τους αριθμούς - με ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ ,  εξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Σε σύνολο 290 βουλευτών που ψήφισαν, ο κ. Μεϊμαράκης συγκέντρωσε 223 ψήφους, ενώ υπήρξαν επίσης 66 λευκά και ένα άκυρο.

Σημειώνεται ότι από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λόγω του προβλήματος υγείας του, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου λόγω της συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
Απόντες ήταν και οι κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Χατζηδάκης, οι οποίοι συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν επίσης η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παραστατίδης.
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής και για τον λόγο αυτό στους βουλευτές είχαν από νωρίς διανεμηθεί δύο ψηφοδέλτια. Στο ένα ήταν τυπωμένο το όνομα του κ. Μεϊμαράκη και το άλλο λευκό.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας επέδειξε το ψηφοδέλτιο με το όνομα του κ. Μεϊμαράκη που έριξε στην κάλπη διασκεδάζοντας τις φήμες που τον ήθελαν ενοχλημένο για την αντικατάστασή του.
Εν τω μεταξύ, πριν από την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας, ορκίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος απουσίαζε από την χθεσινή τελετή της ορκωμοσίας της Βουλής λόγω της συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Στις 14.00 αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων, των γραμματέων και των κοσμητόρων.
Από τη ΝΔ προτεινόμενοι για τις θέσεις αντιπροέδρων της Βουλής είναι για τη θέση του Α΄ αντιπροέδρου, ο Ιωάννης Τραγάκης, του Β΄ αντιπροέδρου, ο Θανάσης Νάκος και του Γ΄ αντιπροέδρου, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του Δ΄ αντιπροέδρου προτείνεται ο Ιωάννης Δραγασάκης, από το ΠΑΣΟΚ για τη θέση του Ε' αντιπροέδρου θα προταθεί ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες προτείνεται για τη θέση του ΣΤ' αντιπροέδρου η βουλευτής Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η πρόταση της Χρυσής Αυγής για τον Ζ' αντιπρόεδρο της Βουλής.
Ερωτηθείς μετά την εκλογή του για το ενδεχόμενο να μείνει κενή η θέση του εβδόμου αντιπροέδρου, στην περίπτωση που ο προταθείς από τη Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον 75 ψήφους, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε: «ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει την έβδομη θέση αντιπροέδρου. Όπως επίσης, προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα τον αριθμό των ψήφων που πρέπει να συγκεντρώσει ο προτεινόμενος για αντιπρόεδρος από κάθε κόμμα, για να καλύψει τη θέση».
Αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής προανήγγειλε ο Ευ. Μεϊμαράκης
Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι προτίθεται να ασκήσει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος όλων των πτερυγων της Βουλής λειτουργώντας με γνώμονα την αντικειμενικότητα και την υπευθυνότητα.
Κατά την ομιλία του αμέσως μετά από την εκλογή του, προανήγγειλε παράλληλα αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, κάνοντας λόγο για «μεγάλη ευκαιρία για συναινετική αλλαγή» του, «χωρίς προσχήματα και συνθήματα», αλλά με στόχο τον εκσυγχρονισμό του Κοινοβουλίου και την αποκατάσταση του κύρους του πολιτικού κόσμου.
«Υπάρχουν νέα δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, κινούμενοι θεσμικά. Η Βουλή στηρίζεται στη συνεργασία. Μπορούμε και να συμφωνούμε», τόνισε, καλώντας βουλευτές, αλλά και τα μέλη της κυβέρνησης, να επιδείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό στους πολίτες.
Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε όχι μόνο στην οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα αλλά και στην πολιτική κρίση και δήλωσε διατεθειμένος να συμβάλει, με όλες του τις δυνάμεις, «στην ανατροπή της αρνητικής εικόνας που σχημάτισαν οι πολίτες».
«Η συνεργασία όλων των παρατάξεων είναι απαραίτητη και μπορεί να γίνει δημιουργική, αν πορευτούμε με συναίνεση. Γι΄αυτό, το φορτίο ευθύνης του Κοινοβουλίου είναι μεγάλο. Οι πολίτες έχουν στραμμένα τα βλέμματα πάνω μας, γι΄ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε. Πρέπει να αποδείξουμε ότι η πολιτική και η ηθική συμβαδίζουν», πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι η Βουλή πρέπει να είναι βήμα διαλόγου, σύνθεσης και ενότητας και όχι δημιουργίας διαχωριστικών γραμμών. «Οι καιροί είναι δύσκολοι. Οφείλουμε να στηρίξουμε το κοινοβούλιο, να θωρακίσουμε τη δημοκρατία μας, προσθέτοντας ένα λιθαράκι, υπηρετώντας τους πολίτες και το εθνικό συμφέρον» κατέληξε ο νέος πρόεδρος της Βουλής.
Το βιογραφικό του νέου προέδρου της Βουλής
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Είναι γιος του Γιάννη Μεϊμαράκη, βουλευτή Ηρακλείου της ΕΡΕ. Σπούδασε Νομική, Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση με ειδίκευση στα φορολογικά θέματα και διατριβή στα εκλογικά συστήματα. Εκλέγεται Βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Β' Αθήνας το 1989, και σ`όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (1989, Ιούνιο και Νοέμβριο), 1990, 1993, 1996, 2000, 2004, 2007, 2009. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Κολοκοτά και έχει δυο κόρες.
Σήμερα είναι πρόεδρος Ινστιτούτου Δημοκρατία Κωνσταντίνος Καραμανλής, Βουλευτής Β' Αθηνών
Ο κ. Μεϊμαράκης διετέλεσε:
- Υπουργός Εθνικής Αμύνης από 16/2/06, έως 7/10/09.
- Ο πρώτος Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας.
- Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.(1991-1992). Υφυπουργός Πολιτισμού (αρμόδιος για τον Αθλητισμό) από 3/12/92, έως 12/10/93.
- Στις 24/4/94 στο Γ' Συνέδριο της Ν.Δ., επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
- Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Βορειοατλαντική Συνέλευση.
- Πρόεδρος της ΟΚΕ Αθλητισμού και Αντιπρόεδρος της ΟΚΕ Οικονομικών.
- Μέλος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ για τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996.
- Μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Δ΄Συνεδρίου της ΝΔ, υπό τον Γεώργιο Ράλλη.
- Υπεύθυνος Κεντρικής Επιτροπής του Τομέα Υποδομών της ΝΔ.
- Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Επιτροπής του εκτάκτου Συνεδρίου «αρχών και θέσεων» της ΝΔ το 2000.
- Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ μέχρι την 7.04.2001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου