Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Αντιδράσεις για το άδικο αίμα στην Αλεξάνδρεια

Κάιρο, Αίγυπτος

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας σε Εκκλησία της Αλεξάνδρειας, γεγονός που επισκίασε την ανατολή του 2011. Την επίθεση καταδίκασε και το Οικουμενικό Συμβούλιο Εκκλησιών, καλώντας τους Αιγύπτιους σε εθνική ενότητα.
Το Οικουμενικό Συμβούλιο, το οποίο έχει έδρα του τη Γενεύη, επισημαίνει ότι ανάλογες επιθέσεις έχουν γίνει και σε χριστιανικούς ναούς στο Ιράκ.

Παράλληλα, καλεί  τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, τους θρησκευτικούς ηγέτες και τις κυβερνήσεις της περιοχής να ενεργήσουν γρήγορα και αποφασιστικά για να προστατεύσουν τα θεμελιώδη θρησκευτικά δικαιώματα των πιστών όλων των δογμάτων.

Στην Αγκυρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ποταπή τρομοκρατική επίθεση», εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον λαό της Αιγύπτου.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέτ Αμπντούλ Γκάιτ, προς τον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης για τη βομβιστική επίθεση.

Ο κ. Δρούτσας επικοινώνησε και με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β'.

Η Συρία καταδίκασε την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατικό έγκλημα με στόχο την εθνική ενότητα και τον θρησκευτικό πλουραλισμό της Αιγύπτου, αλλά και άλλων αραβικών χωρών».

Το Ιράν καταδίκασε και αυτό την επίθεση, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση και το λαό της Αιγύπτου, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Στη Ρώμη το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση.

Στη Λωρίδα της Γάζας, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να διενεργήσουν εκτενή έρευνα για τον εντοπισμό το συντομότερο δυνατόν των ενόχων και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη.

Ο Λατίνος πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, αρχιεπίσκοπος Φουάντ Τουάλ ζήτησε από τους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή να φανούν θαρραλέοι, μετά την επίθεση σε εκκλησία χριστιανών κοπτών της Αλεξάνδρειας.

«Η νέα αυτή σφαγή μας κάνει να σκεφτόμαστε τον προορισμό των χριστιανών στην περιοχή αυτή που δεν πρέπει να χαθεί» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος στη διάρκεια λειτουργίας στην έδρα του λατινικού πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η επίθεση στην Αλεξάνδρεια «θέτει για μια ακόμα φορά σε δοκιμασία τις προσπάθειες και τις ελπίδες μας».

Την επίθεση καταδίκασε και ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας, εκφράζοντας την βαθιά του θλίψη.

«Η επίθεση εναντίον χριστιανών της Αλεξάνδρειας αποτελεί μια νέα φρικτή υπενθύμιση των πιέσεων που δέχονται οι χριστιανικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή» επισήμανε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Ρόουαν Ουίλιαμς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου