Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Αυτός είναι ο "Κωνσταντίνος Καραμανλής'' της Αιγύπτου

ΕΝΑΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ 
ΤΗΝ... ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 
ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι είναι ένας 68χρονος διπλωμάτης μαθημένος στους ήχους του Βιεννέζικου Βαλς περισσότερο, παρά της ερπίστριας. Αντιφρονών στο Νασερικό κατεστημένο της Αιγύπτου, ασκεί εδώ και χρόνια οξεία κριτική στην κυβέρνηση του Καίρου, από μείζονος πάντως σημασίας θέσεις. Αντιτάχθηκε  και στον Αμερικανικό επεκτατισμό, ακόμα κι όσο χρονικό διάστημα ήταν πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ . Αιγύπτιος γεννημένος στις αρχές της δύσκολης δεκαετίας του 1940, "καλός Άραβας" αλλά όχι Ισλαμιστής και διαποτισμένος με το πνεύμα της δύσης στην οποία τριγυρίζει από τα 25  του, είναι αυτός που, σαν να τον φώναξε η μοίρα του στο Κάϊρο επέστρεψε και ως επικεφαλής του Εθνικού Συνδέσμου για την Αλλαγή, δρέπει τώρα δάφνες δημοφιλίας, ικανής να τον οδηγήσει στο τιμόνι της Χώρας του Νείλου.  Ο Eλ Μπαραντέι δήλωσε μάλιστα ότι είναι έτοιμος να αναλάβει προσωρινά την εξουσία εάν το ζητήσει ο λαός. 
«Επιστρέφω στο Κάιρο και τους δρόμους, γιατί ειλικρινά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει να βγεις στους δρόμους μαζί με όλο αυτόν τον κόσμο, ελπίζοντας ότι η κατάσταση δεν θα εκτραχυνθεί – έστω και αν το καθεστώς ως τώρα δεν δείχνει να έχει πάρει το μήνυμα», δήλωσε ο και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ σε αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πολλοί Αιγύπτιοι δεν πρόκειται να ανεχθούν την παραμονή της κυβέρνησης Μουμπάρακ ούτε καν για μια μεταβατική περίοδο.
Ο πρώην διπλωμάτης, που επέστρεψε στην Αίγυπτο με "αύρα" Εθνάρχη, προκειμένου να "υπογράψει" την μεταπολίτευση στη γη της Σφήκας,  γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου του 1942 στο Κάιρο. Μετά το πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, ο Ελ Μπαραντέι εισέρχεται το 1964 στη διπλωματία και τοποθετείται στη Γενεύη και τη Νέα Υόρκη.
Συμμετείχε στην ομάδα των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στη συνθήκη ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ με το Ισραήλ. Το 1980 άρχισε την καριέρα του στον ΟΗΕ, και εστάλη στο Ιράκ μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου για να επιβλέψει την αποσυναρμολόγηση του ιρακινού πυρηνικού προγράμματος. Το 1997, έγινε επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, αμφισβήτησε ότι ο Σαντάμ Χουσέιν διεξήγαγε τότε ένα μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το 2005, ο Δρ. Ελ Μπαραντέι μαζί με την ΙΑΕΑ τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ για την ειρήνη. Τιμήθηκε επίσης το 2006, με το "Μετάλλιο του Νείλου ", μια διάκριση στην Αίγυπτο.
Είναι παντρεμένος με την Αΐντα Ελκασέφ και πατέρας δύο παιδιών.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=380820&ct=2&dt=27/01/2011#ixzz1CR6G7Qqn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου