Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Ηταν κάποτε... το "Παρίσι" της Βόρειας Αφρικής

 Η ΤΥΝΙΔΑ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΑΟΣ


Αντιμέτωπος με μια κρίση χωρίς προηγούμενο με αφορμή τις υψηλές τιμές των τροφίμων και την καλπάζουσα ανεργία και μετά από πολυήμερες αιματηρές συγκρούσεις που είχαν επεκταθεί πλέον σε όλη τη χώρα, ο πρόεδρος της Τυνησίας, Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, εγκατέλειψε τη χώρα. Ο Μπεν Άλι, μαζί με μέλη της οικογένειάς του, έφθασε αεροπορικώς στην Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, όπως επιβεβαιώνεται από ανακοινωθέν του παλατιού το οποίο επικαλείται το επίσημο σαουδαραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.

Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσε χθες ότι, με τη στήριξη του στρατού, αναλαμβάνει προσωρινά και την προεδρία της χώρας, υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει την τάξη και τη σταθερότητα και θα σεβαστεί το σύνταγμα και τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, διαβουλευόμενος με όλες τις πολιτικές πλευρές, περιλαμβανόμενων των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων. Ανακοίνωσε μάλιστα πως θα συναντηθεί σήμερα με τους εκπροσώπους από τα πολιτικά κόμματα της χώρας για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Για "πλήρες χάος" από πλευράς ασφάλειας έκανε λόγο ο Γανούσι και κάλεσε τους πολίτες να ενωθούν και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και την δημόσια περιουσία. Πολυκαταστήματα πυρπολήθηκαν και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι σημειώθηκαν λεηλασίες. Ελικόπτερα με αναμμένους προβολείς πετούσαν πάνω από την πόλη.

Αργά χθες Παρασκευή ακούγονταν πυροβολισμοί στο κέντρο της Τύνιδας, ωστόσο επικρατούσε ησυχία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιβλήθηκε χθες το απόγευμα. Ο στρατός κατέλαβε το κύριο αεροδρόμιο της Τύνιδας και ο τυνησιακός εναέριος χώρος έκλεισε. Σύμφωνα με αυτόπτες, ο στρατός κλήθηκε να επιβάλει την τάξη σε ορισμένες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου