Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ιστορική επίσκεψη του Ηγέτη της Κίνας στις Η. Π. Α.

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗΣ 
Ουάσινγκτον

Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο και τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στις συνομιλίες που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια επίσημου δείπνου. Πρόκειται για τη σημαντικότερη επίσκεψη Κινέζου ηγέτη στις ΗΠΑ την τελευταία 30ετία, δεδομένης της διαρκώς αυξανόμενης οικονομικής, διπλωματικής και στρατιωτικής επιρροής του Πεκίνου.

Στη διάρκεια των συνομιλιών αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι οικονομικές και εμπορικές διαφορές των δύο κρατών, καθώς και το ζήτημα της Βορείου Κορέας.

Ο Χου Τζιντάο αρχικά θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ για την Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες στο Οβάλ Γραφείο.

Εν συνεχεία, ο Κινέζος πρόεδρος θα μεταβεί στη Βοστώνη, όπου αναμένεται να υπογράψει σειρά εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών. 

Τον Χου υποδέχθηκε στην αεροπορική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσινγκτον, ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν, ενώ κοντά στον Λευκό Οίκο είχαν συγκεντρωθεί Κινέζοι και Θιβετιανοί διαδηλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου