Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Κυνική ομολογία Χρυσοχοίδη

"ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΟΥΜΕ"

Η αστυνομία γνωρίζει τις ταυτότητες σχεδόν όλων των μελών των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει στοιχεία για να προχωρήσει στη σύλληψη και φυλάκισή τους, φέρεται να δήλωσε τον Ιανουάριο του 2010 ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον τότε πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποίησε το Wikileaks.
Κατά το ίδιο έγγραφο, οι κ.κ. Σπέκχαρντ και Χρυσοχοΐδης είχαν 45λεπτη συνάντηση στις 22 Ιανουαρίου του 2010, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να ανέφερε ότι «η ΕΥΠ είναι ένα τίποτε», σημειώνοντας ότι «είναι επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια λόγω των ελλείψεών της».
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως σκοπεύει να καταργήσει την ΕΥΠ και να την επαναδημιουργήσει μέσω ενός προσχεδίου, που βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης.
Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη φέρεται ακόμη να συμφώνησε με την πρόταση του Αμερικανού πρεσβη να δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας κατά της τρομοκρατίας, με τη συμμετοχή της αμερικανικής πρεσβείας και στελεχών του Υπουργείου και καλωσόρισε την εκπαίδευση από Αμερικανούς σε όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
Κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Χρυσοχοΐδη ανέφεραν μιλώντας προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα αρνητικά σχόλια για την κατάσταση των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας (ΕΥΠ, ΕΛΑΣ) διατυπώθηκαν από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη το Νοέμβριο του 2009.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους τα αποδιδόμενα στον υπουργό αφορούσαν την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ενώ σε νεότερη συνάντηση (Ιανουάριος 2010) του κ. Χρυσοχοϊδη με τον κ. Σπέκχαρντ, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμαινε ότι «τα πράγματα είχαν μπει σε μία σειρά και οι υπηρεσίες είχαν αρχίσει να δουλεύουν καλά», κάτι που -κατά τις ίδιες πηγές- επιβεβαιώθηκε από τις πρώτες συλλήψεις ατόμων εμπλεκόμενων σε υποθέσεις τρομοκρατίας τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου.
’λλο διπλωματικό έγγραφο που ήρθε στο φως αναφέρεται σε συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, Λ. Οικονόμου, ο οποίος φέρεται να δήλωσε την προθυμία της ελληνικής αστυνομίας να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση. «Δήλωσε πως "οι προκλήσεις των εποχών" απαιτούν ακόμη στενότερη συνεργασία, την οποία επισήμανε ότι θα επιδιώξει», σημειώνεται στο τηλεγράφημα.
«Ο Οικονόμου υπογράμμισε την πρόκληση της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων των παράνομων μεταναστών στα σύνορα. Στην Ελλάδα, μόνο η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ έχει το δικαίωμα πρόσβασης και αποθήκευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, οι ικανότητές της όμως και οι πρακτικές εργασίας της δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη. Γι αυτό, μια πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό την επιτάχυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες αυτές και την απόκτηση σύγχρονης τεχνολογίας για την αποθήκευση και ανάλυση στοιχείων, για να μπορεί ένας αστυνομικός στα σύνορα να έχει άμεση σύνδεση και αποτελέσματα. Είναι εξίσου σημαντικό, οι βάσεις αυτές πληροφοριών να συνδέονται με κάποιο τρόπο με τις πηγές και τις πληροφορίες που διαθέτουν άλλες χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, μέσω σύγχρονου λογισμικού», διευκρινίζεται στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου