Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Η πτήση του αετού πάνω από το συμπόσιο των ψευδαισθήσεων



Γράφει ο Γιάννης Βασιλακόπουλος
 
Όταν πετάει ο αετός, λένε οι προσεκτικοί παρατηρητές των τεκταινομένων στο βασίλειο των πτηνών, καθορίζει με το άνοιγμα των φτερών του, τον απαραβίαστο ζωτικό του χώρο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε σχηματικά να περιγράφει και την νέα πολιτική πραγματικότητα, όπως αυτή προέκυψε από τον  «πρώτο γύρο» των βουλευτικών εκλογών (διότι σίγουρα θα οδηγηθούμε πολύ σύντομα σε νέες κάλπες), τα αποτελέσματα του οποίου δυσκολεύονται να αναγνώσουν ή ηθελημένα διαστρεβλώνουν οι πάλαι ποτέ ισχυροί «παίκτες» του απερχόμενου και φθαρμένου πολιτικού συστήματος.
Το πέταγμα του αετού το περιέγραψε την 6η Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας, μόνος κι αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών, Ο ηγέτης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς έβαλε την υπογραφή του σε μια νέα πραγματικότητα που η παραδοχή της φαίνεται πως είναι μια αιματηρή σκιαμαχία για τους ηττημένους. Οι πολίτες εκπαραθύρωσαν οριστικά κι αμετάκλητα τον παλαιό δικομματισμό, αφήνοντας τους φορείς του, μόνους σε αυτό το συμπόσιο με τις ψευδαισθήσεις τους. Οι Έλληνες είπαν «όχι» σε αυτήν τη Γερμανική Ευρώπη και στους εγχώριους υπαλλήλους της. Δημιούργησαν, δε, απολύτως ξεκάθαρα έναν νέο πολιτικό – ιδεολογικό χάρτη, ξένο προς το χθες, για αυτό και επίφοβο, για τους ηττημένους, αφαιρώντας τους όχι μόνον το δικαίωμα να «θέτουν όρους» αλλά ακόμη κι αυτό της συνέχισης της βιοιστορικής ύπαρξης. Το νέο Ράιχ τρόμαξε πολύ.
Τώρα η Ευρώπη αίφνης συζητά τα πάντα. Το ζήτημα όμως και το στοίχημα του θριαμβευτή των εκλογών, είναι να καταδείξει πως μ’ αυτήν την Ευρώπη που οι Γερμανοί φιλοδοξούν να την κάνουν ένα άθροισμα από άβουλους Γκαστερμπάιντερς δεν συζητάμε εμείς… Κι ακολουθούν οι Ιρλανδοί, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και τόσοι άλλοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου