Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΘΥΕΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΚΑΦΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Ρεπορτάζ : Νίκος Μελέτης
(από το Έθνος)
Τις «Κάνες» θυμήθηκε πάλι η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ και, ενώ κλιμακώνεται επικίνδυνα η ελληνική κρίση, με μια απαράδεκτη για εταίρους παρέμβασή της συνέστησε στην Αθήνα τη διοργάνωση παράλληλα με τις εκλογές και...
δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός την παραμονή ή όχι στην Ευρωζώνη.
Λίγη ώρα αφού δημοσιοποιήθηκε στην Αθήνα η παρέμβασή της, απειλήθηκε διπλωματικό επεισόδιο, καθώς η μεν γερμανική καγκελαρία αντιλαμβανόμενη ότι οι «σκέψεις» Μέρκελ υπερβαίνουν τα εσκαμμένα έσπευσε να δηλώσει ότι οι σχετικές «αναφορές είναι ανακριβείς και αποδοκιμάζονται πλήρως», προκαλώντας αντίδραση κύκλων της Ελληνικής Προεδρίας που επέμειναν ότι «η κυβερνητική ανακοίνωση απεικονίζει την πραγματικότητα».
Με δεδομένο ότι προφανώς θα γνώριζε η Γερμανίδα καγκελάριος πως πρακτικά δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, είναι προφανές ότι επρόκειτο για ακόμη ένα προειδοποιητικό μήνυμα πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις της στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του G8, όπου αναμένεται να της ασκηθούν πιέσεις για χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας και προώθηση μέτρων ανάπτυξης για ολόκληρη την Ευρώπη. Η κ. Μέρκελ, εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζει την εξάντληση της «υπομονής» της με την Ελλάδα, κάτι που πολύ συχνά γίνεται με άκομψο και καθόλου διπλωματικό τρόπο και που επιφέρει μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα.

Σάλο προκάλεσαν οι «σκέψεις» της Α. Μέρκελ για δημοψήφισμα
Η κ. Μέρκελ επικοινώνησε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και αφού επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει λειτουργική κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές, επεχείρησε να διαβεβαιώσει ότι στις προθέσεις της είναι η ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας, επιμένοντας όμως ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις.
Νωρίτερα ο κ. Σουλτς είχε θίξει στη συνάντηση με τον κ. Παπούλια τις ιδέες της κ. Μέρκελ για το δημοψήφισμα, προκαλώντας την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο για το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος και αυτός με τη σειρά του ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η κυβερνητική ανακοίνωση πάντως φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι το θέμα του παράλληλου με τις εκλογές δημοψηφίσματος «εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης».
Εξάλλου, το γεγονός ότι το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής δημοσιεύεται σήμερα δεν αφήνει περιθώρια (ακόμη κι αν υπήρχε τέτοια πρόθεση) για δημοψήφισμα, καθώς απαιτείται πρόταση του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή που θα πρέπει να εγκριθεί από τουλάχιστον 151 ψήφους.
Την ίδια απειλητική πρόταση είχε απευθύνει η κ. Μέρκελ από κοινού με τον Ν. Σαρκοζί πέρυσι τον Οκτώβριο στον Γ. Παπανδρέου, στη δική του πρόταση για δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση και το PSI...
http://fimotro.blogspot.com/2012/05/blog-post_36.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου