Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

«Παιχνίδια εξουσίας» Γερμανών – Αμερικανών στην πλάτη της Ελλάδας


Γράφει ο: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ


Την ώρα που εμείς αγωνιούμε –τρόπος του λέγειν, φυσικά– για το ποιος θα βγει νικητής από τις κάλπες της 17ης Ιουνίου, στην πραγματικότητα είμαστε τα «πιόνια» στη σκακιέρα των «δυνατών», που από τη μια μεριά του τραπεζιού κάθονται οι Γερμανοί και από την απέναντί τους οι Αμερικανοί.
Για να είμαστε, όμως, μέσα στα πολιτικά πράγματα… ιστορικά, δεν υπήρχε εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας, όπου ο «ξένος παράγοντας» ν’ απουσιάζει, καθώς τόσο το ελληνικό - ομογενειακό στοιχείο ιδιαίτερα «επιβαρύνει» την ανάγκη «παρέμβασης» των Αμερικανών, ενώ και η Βρετανία ποτέ δεν δήλωνε «απούσα» από τη δημιουργία κλίματος στα πολιτικά και εκλογικά μας δρώμενα.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι λίγοι εκείνοι στο εξωτερικό που ανησυχούν για την πιθανότητα επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα δημιουργηθούν «νεότερα δεδομένα» και ίσως μη «ελεγχόμενα» από την αρχή, τουλάχιστον, για τους πέραν του Ατλαντικού «συμμάχους», καθώς στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η παράγραφος για «σταδιακή αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ», για «διμερείς συμφωνίες για την ΑΟΖ» ή και για «πρόταση στους Τούρκους για αναλογική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών των δύο χωρών», κάτι που σαφώς δεν συμφέρει τους Αμερικανούς.
Από την άλλη, στον καθαρά ευρωπαϊκό τομέα, τον ρόλο της ήδη παρηκμασμένης οικονομικά και πολιτικά Βρετανίας καλείται, αυτόκλητα μάλιστα, να παίξει η Γερμανία, ιδιαίτερα που σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία της κρίσης κρατεί στα χέρια της την ευρωπαϊκή οικονομία, με το Ευρώ ως το πλέον ισχυρό «αντίβαρο» του δολαρίου. Εδώ μπορούμε να θυμηθούμε και την… πρεμούρα των Γερμανών υπουργών, αλλά και των γερμανικών ΜΜΕ για την πολιτική κατάσταση της χώρας, έστω και κάτω από τον «μανδύα» του ενδιαφέροντος για την υλοποίηση των μνημονιακών μας υποχρεώσεων που τώρα τελευταία «αμφισβητούνται» από σύνολο των πολιτικών κομμάτων.    
Και εδώ έγκειται η αγωνία των δύο «παιχτών». Η Ελλάδα, παρά τα οικονομικά της προβλήματα, είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες ισορροπίας των δυνάμεων, λόγω της ιδιαίτερης γεωπολιτικής της θέσης και όχι μόνο, οπότε «παίζεται» σαν ένα σύγχρονο… μήλον της Έριδος μεταξύ Αμερικανών και Γερμανών, που έχουν κάθε λόγο να προσπαθούν οι με να διατηρήσουν τα «κεκτημένα» τους και οι δε να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για βαθύτερο «ελεγκτικό» ρόλο στην περαιτέρω τύχη της Ελλάδας.             






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου