Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ξεπουλάει τα μάρμαρα του Παρθενώνα ο Γερουλάνος ;

Της Παναγιώτας Κάπου

Στο «σφυρί» φαίνεται διατεθειμένος να βγάλει τα μάρμαρα του Παρθενώνα ο υπουργός πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, θυσία στον βωμό των δανειστών στους οποίους μας εγκλώβισε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου,  ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής πασχίζει να προστατέψει την πολιτιστική μας κληρονομιά τονίζοντας σε ερώτηση του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου, αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες ότι υπάρχει θέμα ενοικίασης των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο: «Κανείς δεν έχει δικαιώματα ιδιοκτησίας σε πολιτιστικούς θησαυρούς παγκόσμιας εμβέλειας. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να συζητήσω με κανέναν θέματα κυριότητας των Γλυπτών. Η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, ο Παρθενώνας και τα Γλυπτά του δεν είναι εμπορεύσιμα».
Σύμφωνα με είδηση που δημοσίευσαν οι Times του Λονδίνου και μέσω του πρακτορείου Blooomberg ο υπουργός πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος είπε χαρακτηριστικά η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να σταματήσει τη διεκδίκηση του μαρμάρων που έχουν κλαπεί από τον λόρδο Ελγιν με αντάλλαγμα ένα νέο μακροπρόθεσμο δάνειο!

Η ζωφόρος είχε αποσπαστεί το 1801 από τον Λόρδο Έλγιν, Βρετανός διπλωμάτης, με την άδεια του Σουλτάνου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που η Ελλάδα ήταν υπό την κατοχή του και μετέφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο μετά τη συμφωνία του βρετανικού κοινοβουλίου να τα αγοράσει.
Η Ελλάδα αξιώνει ότι έχουν κλαπεί, σημειώνει η εφημερίδα Times.
Τα μάρμαρα από τότε παραμένουν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και οι επιμελητές του μουσείου δήλωσαν πως καμία νέα προσέγγιση δεν έχει πραγματοποιηθεί και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι οι θεματοφύλακες άλλαξαν άποψη ότι τα μάρμαρα πρέπει να μείνουν στο μουσείο, τονίζουν οι Times.
Ο Παρθενώνας, ο ναός της Αθηνάς ολοκληρώθηκε το 438 πΧ.
Την προστασία και επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών με έμφαση στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, από άποψη διεθνούς δεοντολογίας, πραγματεύτηκε η διεθνής Ημερίδα, που διοργανώνεται στο Μουσείο της Ακρόπολης από το Ίδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών, Ηλία Κρίσπη, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μουσείο Ακρόπολης και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).
Ο Κ.Παντερμαλής υπενθύμισε ότι το νέο Μουσείο έχει τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες που μπορούσαν να δημιουργηθούν τονίζοντας «Δεν μιλάμε απλά για επιστροφή, αλλά για επανένωση των Γλυπτών. Είναι τραγικό για εμάς τους αρχαιολόγους να ενώνουμε μάρμαρο του 5ου π.Χ. με ένα γύψινο αντίγραφο. Τα Γλυπτά έχουν το δικαίωμα να είναι ακέραια και αυτό ανέφερα και σε εκπροσώπους του Βρετανικού Μουσείου σε πρόσφατη συνάντηση εργασιών της UNESCO»

«Με το νέο Μουσείο Ακροπόλεως, στολίδι και ελπίδα της δοκιμαζόμενης αλλά και για το λόγο αυτό αποφασισμένης Ελλάδας, το παγκόσμιο αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο αποκτά, όπως όλοι αναγνωρίζουμε, μια νέα ξεχωριστή δυναμική» είπε και πρόσθεσε ότι η επανένωση των Γλυπτών δεν αποτελεί εθνική, αλλά «οικουμενική» απαίτηση, τόνισε ο υφυπουργός  Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα απόδημου ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου