Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Της Κατερίνας Καραβιώτη 

Οι ζυμώσεις στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δίνουν και παίρνουν αυτές τις μέρες ενόψη της κατάθεσης του ταμπού για τους οικονομικούς κύκλους της χώρας νομοσχεδίου περί ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων. Η συζήτηση αφορά την κάμψη των έντονων αντιδράσεων από τους επιμέρους κλάδους που πλήττονται και οι οποίοι έχουν έντονη εκπροσώπηση μέσα στο Υπουργικό συμβούλιο. Ο λόγος κυρίως στο "lobby" των δικηγόρων (Βενιζέλος, Λοβέρδος, Καστανίδης) χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουν όμοια στάση απέναντι στο ζήτημα. Κλάδοι οι οποίοι πλήττονται εντόνως είναι αυτοί των φαρμακοποιών, των συμβολαιογράφων, των μηχανικών και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου των οδηγών ταξί, των αρτοποιών, των ξεναγών κτλ.
Με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%, αλλά δε λαμβάνονται υπόψη οι κώδικες δεοντολογίες που διέπουν τους επαγγελματίες του κάθε κλάδου, ούτε η επικείμενη διαμόρφωση καρτέλ, ούτε η έντονη αύξηση της ανταγωνιστικότητας που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ψαλίδα ανάμεσα στις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Η αναδιάρθρωση των διατάξεων προκαλεί χαλάρωση στις εργασιακές σχέσεις οδηγώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία σε ενδεχόμενες αυθαιρεσίες, κοινώς ένα προφίλ που δεν ταιριάζει καθόλου στον πρόεδρο της σοσιαλιστικής διεθνούς. 
 Ο στόχος της κυβέρνησης είναι το επίμαχο νομοσχέδιο να τεθεί υπό διαβούλευση με εκπροσώπους του κάθε κλάδου ώστε να είναι έτοιμο προς ψήφιση τον Ιανουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου