Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

"Μαύρο" στο πολυνομοσχέδιο από τη Δημοκρατική Αριστερά

NAFTEMPORIKI.gr

Προειδοποιήσεις για έκρηξη της ανεργίας και ενίσχυση της ανασφάλειας των εργαζομένων απευθύνουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, τονίζοντας με ανακοίνωσή τους ότι θα καταψηφίσουν στο σύνολό του, το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ.
Οι βουλευτές εκτιμούν ότι η θεσμοθέτηση της Ειδικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα αποτελέσει καταστροφή των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων, φέρνοντας μειώσεις αποδοχών και συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος της μικρομεσαίας επιχείρησης.
Όπως επισημαίνουν εξάλλου, στο επίμαχο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που καταλύουν τα εργασιακά δικαιώματα προς όφελος των εργοδοτών, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο την εργασιακή ανασφάλεια.
Συγκεκριμένα, επεκτείνεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας, από έξι σε εννέα μήνες, των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και επιμηκύνεται ο χρόνος από 18 σε 36 μήνες για να αποκτήσουν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου οι «ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι».
Παράλληλα ανακαθορίζεται αρνητικά ο τρόπος υπολογισμού της αμοιβής των εργαζομένων με μερική απασχόληση, ενώ καθορίζεται η «δοκιμαστική περίοδος» εργασίας σε 12 μήνες, με αποτέλεσμα να μπορούν να απολύονται χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης όσοι εργάζονται στον ίδιο εργοδότη για διάστημα μικρότερο του ενός έτους.
Σύμφωνα επίσης με τη Δημοκρατική Αριστερά, η οριζόντια παρέμβαση στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ αποτελεί πράξη που απειλεί με απορύθμιση τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αφού, όπως επισημαίνει, το πλαφόν θα στερήσει τις επιχειρήσεις από απαραίτητα στελέχη και «το αυθαίρετο κατώφλι των μειώσεων θα οδηγήσει ευθέως σε μείωση των αποδοχών έως και 25%».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου